Spring til indhold

Angela Melitopoulos & Angela Anderson

Unearthing Disaster I & II, 2016, Holbæk Bibliotek, 15. maj - 14. august 2016. 

Unearthing Disaster I & II bringer os til Halkidiki i det nordlige Grækenland, til stedet hvor græsrødder fører en stadig kamp imod et storstilet dagbruds-mineprojekt, som Eldorado Gold står bag. Eldorado Gold er et canadisk “low cost” guldmineselskab med base i Vancouver. Det katastrofale mineprojekt er betegnende for de udbyttende magtrelationer i Den Europæiske Union og et eksempel på nutidens katastrofekapitalisme. Det giver et indblik i omfanget af et imperialistisk udvindingsforetagende; et foretagende, der har skabt en borgerkrigslignende konflikt og en truende miljømæssig katastrofe i Grækenland.

Halkidiki er en bjergrig halvø med stor biodiversitet. Der findes urskove og uberørte kystmiljøer. Økonomien i området er dybt afhængig af indtægterne fra biavl, fiskeri, skovhugst, landbrug og turisme. Aktiviteter som forudsætter et sundt økosystem.

Dobbelt-skærm videoinstallationen viser pulveriseringen af et naturligt og kulturelt miljø, og hvordan det socialt kommer til udtryk. Unearthing Disaster I (først vist i 2013 under titlen Corridor X - Postscript to an Unfinished Journey) følger lokale aktivister på en rejse gennem de engang såvel kendte landskaber, der på få dage er blevet forvandlet til ukendelighed på grund af anlæggelsesarbejdets voldsomme indgreb.

De molekulære og intelligente organiske systemer, der binder planter, træer, vandløb og jord sammen, stilles i Unearthing Disaster II (2015) overfor den massive, voldelige, mekaniserede destruktion af disse systemer, som sker i profitten og udviklingens navn.

Indenfor rammerne af denne katastrofe-kapitalisme, der støttes af EU og IMF, tvinges myndighederne i Syriza til at handle imod borgernes interesser for at beskytte et privat aktieselskabs interesser. Lokalsamfund er blevet kriminaliseret på grund af deres protester mod anlæggelsen af minen, der er afhængig af beskyttelse fra politi og private sikkerhedsværn.

Protestbevægelserne i Skouries viser, at vores fremtid er bundet op på en global politisk kamp for en økologisk samfundsorden, der anerkender, at miljømæssige, sociale, kulturelle, økonomiske og etiske niveauer er indbyrdes forbundne.

- Angela Melitopoulos og Angela Anderson.


Siden 1985 har Angela Melitopoulos’ værker været vist på internationale udstillinger, biennaler og festivaler og er blevet belønnet med flere priser. Hendes arbejde er koncentreret omkring erindringspolitiske tematikker, tid, geografi og kollektiv erindring i relation til elektroniske/digitale medier og dokumentation. I sit forskningsarbejde lægger hun vægt på udviklingen af nye formater og inddrager multi-screen-værker, performance, expanded cinema’ og videoessays, der er filosofisk baserede. Hun er professor ved Skolen for Mediekunst på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.

Angela Anderson er kunstner og film-producer og arbejder i krydsfeltet mellem økologi, økonomi, migration, medie-, queer- og feministisk teori. Hun har samarbejdet med mange kunstnere og producere omkring performative, filmiske og installatoriske projekter. Siden 2013 har hun arbejdet sammen med Angela Melitopoulos og anti-mineaktivister i det nordøstlige Grækenland om bl.a. 'Unearthing Disaster'. Hun er udstillingsdesigner for Forum Expanded ved Berlinalen (Berlin International Film Festival) og cand.mag. i Film and Media Studies fra The New School i New York City.

Foto: Joe Kniesek.  Feedback

Sidst opdateret

08.02.2017

Ansvarlig redaktør

Julie Damgaard Nielsen