Spring til indhold

Eko Prawoto

Shells at the Sea, 2016, Holbæk bystrand, permanent værk

I arbejdet med sine monumentale bambuskonstruktioner lægger arkitekt og kunstner Eko Prawoto vægt på det givne steds sjæl og fællesskab. Hans kunstinstallationer er formmæssigt inspireret af ormehuller, konkylier, fiskeruser eller blade, som han videre-fortolker med et stærkt fokus på geometrien.

Prawoto bygger i økologisk bambus, som han indkøber hos lokale i landdistrikterne udenfor millionbyen Yogyakarta, Indonesien. Bambus er et ekstremt stærkt byggemateriale, der historisk set altid er blevet brugt i Indonesien, men som under den hollandske kolonitid blev forbudt på grund af en bakterie, der levede i bambus-markerne.

Shells at the Sea er en ny bygningsinstallation, som Prawoto har skabt til Holbæk. Rumformen er inspireret af de skaller, man finder ved stranden, her forbundet i en yin-yang-samhørighed.

Prawoto forsøger at skabe et rum, hvor relationen mellem menneske, dyr og natur er i balance. Hans innovative skal-struktur ved Holbæk Fjord er bygget med gammeldags bambus-redskaber og tømrermetoder og har af den grund også en vigtig kulturhistorisk betydning. Bygningen og de aktiviteter, der kommer til at foregå her, markerer det for Prawoto essentielle forhold mellem naturforståelse og spiritualitet.

Født i 1958. Eko Prawoto voksede op i Central Java, Indonesien. Han er bachelor i arkitektur fra Gadjah Mada University 1982 og Master i arkitektur fra Berlage Institute, Amsterdam, 1993. Siden 1985 har han undervist på Faculty of Architecture and Design ved Duta Wacana Christian University. I 2000 etablerede han designværkstedet Eko Prawoto Architecture Workshop. Hans arbejde er blevet vist på Venedig Biennalen, Gwangju Biennalen, Echigo Tsumari Art Triennial, Kamikatsu Art Festival, Regionale XII i Østrig, og senest Singapore Biennalen 2013.

Foto: Joe KniesekFeedback

Sidst opdateret

08.02.2017

Ansvarlig redaktør

Julie Damgaard Nielsen