Spring til indhold

Hamed Ouattara

Caprice, 2016, Ahlgade i Holbæk, permanent værk. 

Hvad skal man med et stort jernskrog af en bil? Olietønder, en skrottet gravko, siden af et fly eller en gammel køleskabs- eller havelåge?

For de fleste er det bare metaloverflader. Men for Hamed Ouattara og hans team er det værdifulde materialer, der bare venter på at få et nyt liv, et re-design. Samfundets overskydende skrotmetal bliver i Ouattaras hænder til smukke designmøbler og rumindretninger.

De slidte og rå overflader i kollagerede farver leder tankerne hen på industriel modernitet og urbanitet. Og vidner, trods deres nye form og funktion, om metallets tidligere liv. Der sidder ofte et brand, et velplaceret ord som "Cat" (Caterpillar) eller "Total" (tankstation) på et af Ouattaras skabe eller borde.

Fine ornamenter og mønstre fra et stakit dækker en grøn skabslåge; et dygtigt metal-håndværk sætter sit præg på de futuristisk formede møbler. Glæden ved metalhåndværket og det at frembringe nyt af noget gammelt siver igennem alt, Ouattara rører ved.

Med sine møbler ønsker Ouattara at bringe en stilrenhed og lokal stolthed tilbage til afrikansk design, der længe har lidt under grimme importvarer fra Vesten.

Til Holbæk har Ouattara skabt et nyt værk af et bilvrag fra den lokale skrotplads og arbejdede på VAK's metalværkstedet i Jyderyp.

Født 1971 i Ouagadougou, Burkina Faso. Hamed Ouattara har studeret først revision og senere hen anvendt design ved École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs. Han er autodidakt maler og har desuden etableret sig som industriel designer. Han har vundet adskillige designpriser, senest Africa Design Award 2014. Ouattara har udstillet flere steder i Belgien, Italien, Spanien og USA. Han driver eget galleri i Ouagadougou.

Foto: Joe KniesekFeedback

Sidst opdateret

08.02.2017

Ansvarlig redaktør

Julie Damgaard Nielsen